06.Mayıs.2024 Pazartesi günü saat 20:00 -21:30 arasında Kanal 12 TV’de Canlı olarak yayınlanan ” Sefa KABAALİOĞLU ile TÜKETİCİ BİLİNCİ “ programına Avukat – Arabulucu Dr. Umut METİN konuk oldu.
Programda Komşuluk İlişkileri ve Arabuluculuğa ilişkin tüm konuları detaylı olarak ele aldık ve konuştuk.
Zemin ya da birinci kattayım ve asansörü kullanmıyorum iddiası ile Asansörün bakım masraflarını ödemekten giriş kattaki kat malikleri muaf olabilir mi?
- Kat Mülkiyeti Kanunu Madde 20/C: “Kat malikleri ortak yer veya tesisler üzerindeki kullanma hakkından vazgeçmek veya kendi bağımsız bölümünün durumu dolayısıyla bunlardan faydalanmaya lüzum ve ihtiyaç bulunmadığını ileri sürmek suretiyle bu gider ve avans payını ödemekten kaçınamaz”. şeklindedir.
Bu düzenlemeye bakıldığında; apartman veya sitelerdeki ortak yer veya tesislerin kullanım hakkından vazgeçmek ya da kullanma ihtiyacı bulunmadığını iddia etmek suretiyle ortaya çıkan gider ve avans payından kaçınamayacağını Kat Mülkiyeti Kanunu Madde 20/C teyit etmektedir. Buradan yorumla giriş katında oturanların da asansör veya diğer ortak tesislerin kullanılmaması sebebiyle bu giderlerden muaf tutulamayacaklarını açıkça belirtmektedir.
Evim var ancak orada oturmuyorum. Oturmadığım için aidat ödemek zorunda mıyım diyen Kat Maliklerinin böyle bir hakları var mı?
- Kat mülkiyeti kanununda aidat ödeme yükümlülüğü maliktedir. Taşınmazın maliki kim ise aidat ödeme yükümlü kişi maliktir. Malikin aidat ödeme yükümlülüğü konutu kullanıp kullanmamasına bağlı değildir. Mülk kullanılmıyor ve boş vaziyette duruyor olsa dahi malik aidat ödemekle yükümlüdür.
- Madde 17 son fıkrası “Kat irtifakı kurulmuş gayrimenkullerde yapı fiilen tamamlanmış ve bağımsız bölümlerin üçte ikisi fiilen kullanılmaya başlanmışsa, kat mülkiyetine geçilmemiş olsa dahi ana gayrimenkulün yönetiminde kat mülkiyeti hükümleri uygulanır.” Bu haliyle bir yapının 2/3 kullanılır duruma geldiyse aidat ödeme yükümlülüğü doğmuştur.