Sefa KABAALİOĞLU ile TÜKETİCİ BİLİNCİ Programı – Tüketici Hakem Heyetleri ile ilgili Bilinmesi Gerekenler – 16.Aralık.2024 Pazartesi

16.Aralık.2024 Pazartesi akşamı saat 20:00 – 21:30 arasında Kanal 12 TV ekranında Canlı olarak yayınlanan ” Sefa KABAALİOĞLU ile TÜKETİCİ BİLİNCİ ” programına Avukat Şükran EROĞLU konuk oldu ve programda Tüketici Hakem Heyetleri ile İlgili Bilinmesi Gerekenler başlığı altında yaşanan tüm sorunlara ilişkin çözüm yollarını ayrıntılı olarak ele alarak konuştuk ve Tüketicilerimiz ile paylaştık.

Programda yanıtlanan bazı soruların yanıtları aşağıda olup, daha fazlası program videosundadır.

Hakem heyetinden “ Misli ile değişim kararı “ çıkmasına rağmen bu kararı yerine getirmeyen satıcı hakkında ne yapılabilir?

Hem bu durumda hem de tüm hakem heyeti kararları İLAMLI icra yapılarak icraya konulabilir.

Tüketici Hakem Heyeti kararlarına karşı yapılan itiraz üzerine Tüketici Mahkemesinin vereceği kararlar kesin midir? Tüketici Uyuşmazlıkları için İstinaf – Yargıtay yollarına gidilemiyor mu?

Hakem heyetleri kararına karşı tüketici mahkemesinin vereceği kararlar kesindir. Başkaca hiçbir yasal denetime tabi değildir. Sadece tüketici veya satıcı kanun yararına bozma yoluna başvurabilir, talebi kabul edildiği takdirde karar değişmez, sadece o mahkeme bu tür başkaca bir uyuşmazlıkta aynı kararı veremez. Yani kanun yararına bozma mahkemelere yol gösteren bir yasal yoldur.

 Ayıplı mal satımında ve ayıplı hizmet sunumunda, talep edilmesi halinde tüketici hakem heyeti tarafından maddi veya manevi tazminata karar verilebilir mi?

Tüketici hakem heyetleri maddi tazminata hükmedebilir, ancak manevi tazminata hükmedemez. Manevi tazminatın tüketici mahkemesinden istenilmesi gerekir. Bence hakem heyetleri manevi tazminata da hükmedebilmeli ancak kanun manevi tazminata hükmetme takdirini hâkime tanıdığı için hakem heyetlerinin manevi tazminat konusunda karar vermesi durumunda mahkemeler kararları bozabiliyor.

Tüketici hakem heyetlerine yapılan başvurularda asıl alacağın yanı sıra faiz ödenmesinin (ticari faiz, reeskont avans faiz, yasal faiz vb.) talep edildiği durumlarda tüketici hakem heyetlerinin bu konuda karar verme yetkisi var mıdır? Böyle bir yetki var ise talep edilen faize hangi tarihten itibaren karar verilmesi gerekmektedir?

Hakem heyetleri faiz ödenmesine de karar vermektedir. Burada tavsiyem mutlaka AVANS FAİZ istenmelidir. Son değişikliklerle yasal faiz % 24, reeskont faizi % 50.75, avans faizi de % 51.75 oldu. Dolayısıyla avans faizi istemek daha doğrudur. Tüketici, daha önceki bir tarihte satıcı/sağlayıcıya başvurmuşsa ya da satıcı/sağlayıcı haksız şart içeren bir uygulama yaparak almaması gereken bir bedel almışsa (dosya masrafı), TALEP HALİNDE başvuru ya da ödemenin yapıldığı tarihten itibaren faize hükmedilebilir. Tarih belirtilmediyse başvuru tarihinden itibaren faize hükmedilir.

Tüketici hakem heyetleri karşı taraf avukatlık ücretine hükmedebilir mi?

6502 sayılı kanun ve buna bağlı olarak hakem heyetleri yönetmeliğinde yapılan değişiklikle hakem heyetlerinin avukatlık ücretine hükmedemeyeceği kabul edildi, bu nedenle hakem heyetleri avukatlık ücretine hükmedemiyorlar.

Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir