Garanti Belgesine İlişkin Tüketicilerin Hakları Nelerdir?

Garanti Belgesine İlişkin Tüketicilerin Hakları Nelerdir?

Garanti Belgesine ilişkin Tüketicilerin hakları tüketicilere yönelik üretilen veya ithal edilen Garanti Belgesi yönetmeliğine ekli listede belirtilen kullanılmamış mallar için üretici ve ithalatçılar garanti belgesi düzenlemek zorunda olup, garanti belgesinin tüketiciye verilmesi sorumluluğu satıcılara aittir.

Bu nedenle tüketiciler mal satın alırken garanti belgesini satıcıdan talep etmeli ve kaşelenerek imzalatmalıdır.

Garanti belgesinde malın tüketiciye teslim tarihi, üretici veya ithalatçıyla, satıcı firmanın unvanı, adresi, telefonu ve diğer iletişim bilgileri ve tüketicinin seçimlik hakları, Uyuşmazlıkların çözüm mercileri gibi bilgilerin olması zorunludur. Garanti belgesinde bu hususların bulunup bulunmadığı kontrol edilmelidir.

Ayrıca satılan mallara ilişkin faturaların garanti belgesi yerine geçmeyeceği unutulmamalıdır.

Garanti süresi malın teslimi ile başlar ve en az iki yıldır. Tüketicinin Korunması Hakkında Kanuna göre, eğer satın alınan mal ayıplı ise bazı şartlara bağlı olarak mal garantili olsun veya olmasın tüketicinin sözleşmeden dönme satış bedelinden indirim isteme, ücretsiz onarım ve ayıpsız misli ile değiştirme gibi seçimlik hakları bulunmaktadır.

Seçimlik haklardan onarım hakkının kullanılması durumunda mal garanti süresi içinde tekrar arızalanır veya azami tamir süresi aşılır veya tamirinin mümkün olmadığı anlaşılırsa diğer seçimlik haklar kullanılabilir.

Satıcı bu talebi kabul etmek zorundadır. Malın ayıpsız misli ile değiştirilmesinin, satıcı için orantısız güçlükleri beraberinde getirecek olması halinde tüketici, sözleşmeden dönme veya ayıp oranında bedelden indirim haklarından birini kullanabilir.

Tüketicinin sözleşmeden dönme veya ayıp oranında bedelden indirim hakkını seçtiği durumlarda, satıcı malın bedelinin tümünü veya bedelden yapılan indirim tutarını derhal tüketiciye iade etmek zorundadır.

Değiştirilen malın garanti süresi, satın alınan malın kalan garanti süresi ile sınırlıdır. Malın tanıtma ve kullanma kılavuzunda yer alan hususlara aykırı olarak kullanılmasından kaynaklanan arızalarda tüketici seçimlik haklarını kullanamaz.

Yetkili Servis istasyonunun bu kullanım hatasına ilişkin bir rapor düzenleyerek bir nüshasını Tüketiciye vermesi zorunludur.

Garanti belgesine ilişkin uyuşmazlıklar, Uyuşmazlığın parasal değerine göre illerde Ticaret il Müdürlüğü, ilçelerde Kaymakamlık bünyesinde oluşturulan Tüketici Hakem Heyetleri ile adliyelerde bulunan Tüketici Mahkemelerine başvuru yapılarak çözülebilmektedir. Garanti belgesiz mal satan firmalara ilişkin şikâyetlerinizi de bulunduğunuz yerdeki Ticaret İl Müdürlüklerine yapabilirsiniz.

Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir