Servis ücretlerine dikkat

SERVİS ÜCRETLERİNE DİKKAT !
Yarın okullar açılıyor, çocuklarını servis aracılığı ile okula gönderecek veliler servis işletmecisi firma ile anlaşma yapacaklar ve çocuklarını servis şoförlerine emanet edecekler.

Bu yazımın temeli söz konusu anlaşmanın velilerimizi / tüketicilerimizi mağdur etmeyecek şekilde, kanun ve yönetmeliklere uygun olarak imzalamaları amacını taşımaktadır.

Her eğitim-öğretim döneminin başlangıcında yaşandığı ve basına yansıdığı üzere biliyoruz ki;

Servis işletmecisi firmalar tüketicileri İstanbul Büyük Şehir Belediyesi tarafından belirlenen ücretlerin çok üstünde fiyatlar ile sözleşme yapmaya zorlamakta, okul ile ev arasındaki mesafeyi yönergeye aykırı şekilde tespit etmeye ve servis ücretini peşin olarak ya da tek ödeme şeklinde tahsil etmeye çalışmakta ve tüketiciye yapılması gereken indirimi yapmamakta fiyatlar konusunda belirli tarihler vermekte ve bu tarihe kadar sözleşme yapılmadığı takdirde fiyatın artacağı belirtilmekte ve fahiş ücret taleplerini kabul etmeyen tüketicilerin çocuklarının servis kayıtlarını yapmamaktadırlar.

Her yıl hiç eksilmeden devam eden bu şikâyetler bağlamında tüketicilerimizin mağduriyete ve hak kaybına uğramaması için yapması gereken hususlar aşağıda özetlenmiştir.

1-     2019 – 2020 Eğitim ve öğretim yılında uygulanacak okul servis ücretleri Ulaşım Koordinasyon Merkezi [ UKOME ] kararı ile 5216 sayılı kanunun 7.maddesinin f fıkrası ve 5362 sayılı yasanın 62.maddesine istinaden belirlenmiştir.

2-    İ.B.B tarafından belirlenen ücretler özel ve resmi eğitim kurumlarında hizmet veren okul servis araçları için bağlayıcıdır.

3-    Okul aile birlikleri ve okul idareleri tarife üzerinde herhangi bir tasarrufta bulunamazlar.

4-    Tüketiciler servis / ya da taşıma sözleşmesi imzalanmadan önce servisin ana güzergâhını öğrenmek ve söz konusu güzergâh üzerinden evi ile okul arasında ki tek yönde gidiş km’sini tespit etmek zorundadır. Bu tespit yapılırken ev ile okul arasında ulaşılabilir en yakın otobüs ve minibüs güzergah uzunluğunun dikkate alınması gerekmektedir.

5-    Mesafe tespitinde servis hizmetini alan öğrencilerin evlerinden tek tek alınırken dolaşılan yol değil, öğrencinin evi ile okul arasındaki ulaşılabilir en yakın km esas alınmalıdır. Bunun dışındaki taşımacı tarafından yapılacak açıklamalar fiyat tespitinde dikkate değer olarak alınmamalıdır.

6-    Tüketicilerimiz sözleşme imzalanma esnasında daha önce tespit ettikleri km’ye uygun fiyat tarifesinin sözleşmede yer alıp, almadığını kontrol etmeli, yer almıyorsa servis işletmecisi firmayı doğru ve geçerli fiyattan sözleşme yapması için uyarmalıdır. Söz konusu sözleşmenin 2017 yılında yayımlanan “ Taşımacı ile öğrenci velisi arasında okul servis taşımacılığı tip sözleşmesi” olmasına mutlaka dikkat edilmesinde fayda vardır.

7-    Okul servis ücretleri tarifesi üzerinde sözleşmede yer alan ücrete ilişkin şart, tüketici açısından haksız şart olduğundan geçerli değildir.

8-    İmzalanmış ve aykırı fiyat içeren sözleşmenin tüketiciler tarafından borçlar kanununun 21.maddesine göre fesih edilmesi imkan dahilindedir ve bu şekilde sözleşme imzalayan tüm tüketicilerin belirtilen maddeye dayanarak hukuki hakları çerçevesinde sözleşmeleri fesih etmeleri ve UKOME’nin belirlediği tarifeden söz konusu hizmeti almaya devam etmeleri için girişimde bulunmaları mümkündür.

9-    Tüketiciler haksız bir talep ile karşılaştıklarında miktar itibariyle ilçelerde kaymakamlıklar, illerde ise Sanayi Ticaret İl Müdürlüklerindeki Tüketici hakem heyetlerine başvurabilirler. Hak arama mücadelesini sağlıklı yapabilmek için mutlaka fatura alınmalı ve söz konusu fatura üzerinde güzergah bilgisi ve km detayının yer almasına dikkat edilmelidir.

10- Tarife üzerinde fiyat talep eden servis işletmecisi firmalara İ.B.B’nin öğrenci ve personel servis taşımacılığı yönergesinin ilgili maddelerine istinaden 1.ve 2.İhlaller ile 3.ve sonrasındaki tekrarlar için hem taşımacı firma ve hem sürücü/şoförlere ayrı ayrı yaptırımlar uygulandığının bilinmesinde fayda vardır.

11-  Genelde okul idareleri öğrenci velilerinin karşısına anlaşma yaptıkları tek bir servis işletmecisi firma çıkarmakta ve velilerin seçim yapma şansını ortadan kaldırmaktadırlar ve anlaşma yapılan servis işletmecisi dışında diğer servis araçlarını “KORSAN” olarak ilan etmektedirler ve bu yüzden tüketicilerin seçim yapma şansı olmadığından haksız ve yersiz fiyat içeren sözleşmeleri zorunlu olarak imzalatmaktadırlar.

Böyle bir durumda dahi tüketicilerimiz ilgili servis işletmecisi firmayı ve ilgili okul idaresini UKOME’ye,Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü’ne [ TUHİM ] mutlaka ihbar etmelidir.

12- Mağdur edilen, fahiş fiyat talep edilen, fahiş fiyat taleplerini kabul etmediği için servislere kaydı yapılmayan / alınmayan velilerin / tüketicilerin mutlaka ilgili makamlara şikayette bulunmalarını ve haklarını sonuna kadar aramalarını ve bu konuda hak arama yollarının açık olduğunu önemle belirtirim.

Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir