Ayıplı mal alan Tüketiciler ne yapmalıdır

Tüketiciler satın almış olduğu mal/mallarda herhangi bir ayıp tespit ettiği takdirde öncelikle malı aldığı satıcıya müracaat etmelidir ve ayıbın ne olduğunu ilgili firmaya göstermeli, bununla ilgili olarak da seçimlik haklarından bir tanesinin yerine getirilmesini talep etmelidir.

Bu seçimlik hakları sözleşmeden dönme ve bedel iadesini isteme, ücretsiz onarımını isteme, ayıp oranında bedel indirimi, ayıpsız bir misli ile değiştirilmesi hakkı seçeneklerinden birisini satıcı yada sağlayıcı firmaya yöneltilebilir.

Bunlar tüketicinin haklarıdır ve bu haklar ihtiyari değildir. Bu haklardan bir tanesini mutlaka satıcı yerine getirmek zorundadır.

Satıcı ile yapılan görüşmede satıcı kendisine yöneltilen seçimlik haklardan bir tanesini yerine getirmediği taktirde o zaman tüketici önce satıcıya bir mektupla başvurmak zorundadır.

Burada en iyi yol mektubun satıcı firmaya iadeli taahhütlü olarak gönderilmesidir.

Çünkü o ilerideki süreçte bir delil teşkil edecektir. Daha sonra bu yazısına olumsuz bir yanıt alması durumunda da bağlı bulunduğu ilçede ya da hizmeti aldığı yerde ki Kaymakamlık içinde bulunan Tüketici Hakem Heyetine müracaat edebilirler.

2022 yılı için Tüketici Hakem Heyetlerine yapılacak başvurularda değeri;

a) 10.280 (onbinikiyüzseksen) Türk Lirasının altında bulunan uyuşmazlıklarda İlçe Tüketici Hakem Heyetleri,

b) Büyükşehir statüsünde olan illerde 10.280 (onbinikiyüzseksen) Türk Lirası ile 15.430 (onbeşbindörtyüzotuz) Türk Lirası arasındaki uyuşmazlıklarda İl Tüketici Hakem Heyetleri,

c) Büyükşehir statüsünde olmayan illerin merkezlerinde 15.430 (onbeşbindörtyüzotuz) Türk Lirasının altında bulunan uyuşmazlıklarda İl Tüketici Hakem Heyetleri,

ç) Büyükşehir statüsünde olmayan illere bağlı ilçelerde 10.280 (onbinikiyüzseksen) Türk Lirası ile 15.430 (onbeşbindörtyüzotuz) Türk Lirası arasındaki uyuşmazlıklarda İl Tüketici Hakem Heyetleri,

görevlidir.

Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir