TÜKETİCİLER YÜKSEK FİYAT ARTIŞI KARŞISINDA HAKLARINI NASIL ARAMALIDIR ?
Tüketiciler haksız ve fahiş fiyat uygulamasının var olduğunu düşünüyorlar ise Ticaret Bakanlığı tarafından yürürlüğe konulan ve cep telefonlarında mobil uygulama olarak var olan HFA-Haksız Fiyat artışı uygulamasını kullanarak doğrudan Haksız fiyat artışlarını çevrimiçi olarak bildirimde bulundukları gibi ALO 153 Zabıta ve ALO 175 Tüketici Danışma hattını arayarak da bildirimde bulunabilirler.
Ayrıca tüketimden gelen güçlerini kullanarak “ Haksız ve yersiz “ fiyat ile mal satan marketlerden alım yapmayarak ve bu marketleri çevresindeki diğer tüketicilere bildirerek oradan satın alma yapmalarının önüne geçebilirler. Böyle örgütlü hale gelebilecek eylemlerin neticesinde satış kaybına uğrayacak perakendeciler / marketler fiyatlarını indirmek ya da makul seviyelere çekmek zorunda kalacaklardır.
Konu ile ilgili olarak hali hazırda yaşanan bu fiyat artışlarının en büyük etkisi maliyet enflasyonudur.
03.Ocak.2022 tarihinde TÜİK tarafından açıklanan Yİ-ÜFE – Yurt İçi Üretici fiyat endeksi bir önceki yılın Aralık ayına göre % 79.89 ve TÜFE – Tüketici Fiyat endeksindeki artış ise yine bir önceki yılın Aralık ayına göre % 36.08 oranında artmıştır.
Özellikle Yİ-ÜFE endeksindeki % 80’e yaklaşan orandaki artışlar önümüzdeki dönemde de nihai tüketicinin kullandığı ürünlerin fiyatlarına yansıyacaktır.
2022 yılının başında enerji – doğalgaz ve akaryakıt fiyatlarına gelen zamlar ayrıca bir Litre benzinin 1 USD’a eşitlenerek 14.TL seviyesine gelmesi sonrasında hem üretim ve hem de taşıma maliyetlerine yansıyacağından önümüzde ki dönemde de fiyatlarda artışların devam edeceği öngörülmektedir.
Çalışma sermayesi yetersizliği içerisinde bulunan firmalar Kasım 2021 döneminde yıllık % 16- % 18.5 bandında faiz oranı ile ticari kredi kullanırken bugün % 30’lara varan oranlarda kullanabilmekte ve bu da şirketlerin finansman giderlerini arttırarak neticesinde fiyatlara etki etmektedir. Her şeyden önce doğru ekonomik politikaların uygulanması ve neticesinde piyasanın dengeye kavuşması ve fiyatların istikrara kavuşması beklenmelidir.
Son olarak malın satış fiyat etiketi ile kasa fiyatı arasında ki uyumsuzluklarında son günlerin en çok tenkit konusu yapılan hususlardan bir tanesi olduğu ve marketlerdeki kasa sorumluları ile mağaza sorumlularının maalesef tüketici aleyhine uygulamalar yapmaya çalıştıklarını duymaktayız.
Böyle bir durumda tüketici lehine olan fiyat uygulanır ve uygulanması gerekir. Bu sebeple Tüketicilerin alışveriş sonrasında 1 dakikasını ayırarak satış fişi ile raf fiyatlarını kontrol etmeli ve aleyhine bir durum gördüğünde anında itiraz da bulunarak lehine olan farkı mutlaka kasa sorumlusundan talep ederek almalıdır.
Tüketicinin bu yöndeki talebi yerine getirilmez ise söz konusu market / bakkal / alışveriş yeri hakkında Ticaret İl Müdürlüklerine, Kaymakamlıklara, Valiliğe ALO 175 ya da ALO 153 hatlarına şikâyette bulunmaları haklarının korunması ve bu tip yasa ve yönetmeliğe aykırı davranışların önüne geçilmesi açısından önemli rol oynayacaktır.