Merhaba sevgili izleyiciler
Bugün sizinle abonelik sözleşmeleri ve taahhütlü abonelik sözleşmelerini konuşmak istiyorum.
Bildiğiniz üzere tüketiciler internet servis sağlayıcıları, mobil iletişim hizmeti sağlayan firmalar ya da dijital televizyon platformu hizmeti sağlayan firmalarla abonelik sözleşmeleri ya da taahhütlü abonelik sözleşmeleri imzalıyorlar.
Bu firmalarda tüketicilere kendilerinden hizmet almaları ve daha uzun süre ile müşteri yapabilmek için liste fiyatlarından belirli indirimler yapıyorlar ve bunları tüketicilere sunuyorlar.
Tüketicilerde sunulan teklifi bütçelerine uygun buldukları zaman ilgili firmalarla taahhütlü abonelik sözleşmeleri imzalıyorlar. İşte asıl sorunda yani tüketicilerin en çok rahatsız olduğu konulardan bir tanesi de burada başlıyor. Eğer tüketiciler abonelik sözleşmelerini ya da taahhütlü abonelik sözleşmelerini fesih etmek istediklerinde ilgili firmalar tarafından belli bir takım bedeller talep ediliyor ve tüketiciler de bu talep edilen bedellere itiraz ediyorlar. Bazen bu itirazı tüketici hakem heyetine taşıyorlar ve itirazın İçeriği karşı tarafın savunması ve ilgili kanun ya da yönetmelikler kapsamında tüketici hakem heyetleri tüketicinin lehine ya da tüketicinin aleyhine bir takım kararlar verebiliyorlar.
Şimdi bu konuyu özellikle ikiye ayırmak istiyorum. Birincisi abonelik sözleşmeleri ikincisi de taahhütlü abonelik sözleşmeleri . Süresiz ya da süresi bir yıldan daha uzun süreli abonelik sözleşmelerini tüketiciler istedikleri zaman herhangi bir gerekçe göstermeksizin ya da cezai şart ödemeksizin fesih etme hakkına sahipler böyle bir durumda ilgili servis sağlayıcısı firma tarafından hiçbir şekilde tüketiciden bir cezai şart ya da bir bedel talep edilmesi uygun değildir.
Ancak taahhütlü abonelik sözleşmelerini eğer tüketici taahhüt süresinden önce iptal etmek istediğinde servis sağlayıcıların tüketiciden belirli bedeller talep etme hakları var. Şöyle ki; bunu bir örnekle size anlatmak istediğim de diyelim ki bir internet servis sağlayıcısından bir paket satın aldınız ve bu paketin liste fiyatı yüz lira ve internet servis sağlayıcısı bu liste fiyatı yüz lira olan paketi size elli liradan sundu ve siz kabul ettiniz .İlgili firmaya da yirmi dört aylık taahhüt verdiniz ancak değişen şartlar kapsamında da beşinci ayda artık bu taahhütlü abonelik sözleşmesinden ayrılmak istediğinizi ilgili firmaya ilettiğinizde ilgili firma geçen o beş aya uygulamadığı o indirimlerin toplam tutarı olan iki yüz elli lirayı sizden talep etme hakkına sahip. Ancak yirmi dört aylık sözleşmenin beşinci ayında iptal ettiğiniz takdirde ödeyeceğiniz rakam elli lira çarpı beş ay iki yüz elli TL .Fakat işin bir başka tarafı var yani kanun koyucu şöyle bir hüküm getirmiş demiş ki eğer tüketici abonelik sözleşmesini fesih ettiğinde geçmiş dönemlere ilişkin sağlanan indirimlerin tutarı abonelik sözleşmesinin bitimine kalan yani henüz tahakkuk etmemiş faturaların toplamından yüksek ise tüketicinin lehine olan kısım kabul edilir ve ilgili servis sağlayıcısı tüketiciden onu talep edebilir.
Yönetmelikte böyle bir maddeye yer verilmiştir. Şimdi bunu örneklendirmek istediğimde biraz önce beşinci ayda taahhütlü sözleşmenizi sona erdirdiğinizi söylemiştim. Şimdi yirminci ayda bu taahhütlü abonelik sözleşmesini sona erdirmek istediğinizde geçmiş yirmi ay için size aylık olarak sağlanan indirimin tutarı olan elli lira üzerinden bin lira tahsil edebilir gibi gözüküyor. Âmâ öyle değil. Kanun koyucu yönetmelikte şöyle diyor tahsil edilmemiş yani tahakkuk etmemiş kalan ayların bedelini de yani dört ay çarpı elli lira iki yüz lira tutuyor ve o bedel henüz tahakkuk etmemiş bedelin tutarı daha önce yirmi ayın toplam tutarından daha az olması ve tüketicinin lehine olması nedeniyle ilgili servis sağlayıcısı sizden taahhüdünüzü süresinden önce iptal ettiğiniz için bin lira değil iki yüz lira talep edebilir.
Kanun bu şekilde tüketicinin lehine bir hüküm koymuştu. Eğer siz de böyle bir durumla karşı karşıya kaldığınızda bilmelisiniz ki daha düşük ve sizin lehinize olan bedeli servis sağlayıcısı firma sizden tahsil edebilir.