Eski kiracı evi tahliye ederken üzerine olan tesisatları kapatmadan giderse ve ödenmemiş borcu var ise ev sahibi eski kiracının borçlarından sorumlu olur mu? Yeni kiracı böyle bir durumda söz konusu tesisatları üzerine alabilir mi?

Eski kiracı evi tahliye ederken üzerine olan tesisatları kapatmadan giderse ve ödenmemiş borcu var ise ev sahibi eski kiracının borçlarından sorumlu olur mu? Yeni kiracı böyle bir durumda söz konusu tesisatları üzerine alabilir mi?

İlgili Kanun Maddeleri;

Türk Borçlar Kanunu 1.madde; “Sözleşme, tarafların iradelerini karşılıklı ve birbirine uygun olarak açıklamalarıyla kurulur.”

Yargıtay Kararları;

YARGITAY 13. HUKUK DAİRESİ E. 2002/2584, K. 2002/4338, T. 18.4.2002 sayılı kararı;

“…Davacı, taşınmazını kiraya verildiğini, TEDAŞ’a borcu nedeniyle elektriğin kesildiğini, yeni kiracının davalı kuruma müracaatında eski abonenin borcunun ödenmesi halinde, abone sözleşmesi düzenlenerek, elektriğin bağlanacağının bildirildiğini, bunun üzerine ihtirazı kayıtla eski abone olan kiracının borcunu ödemek zorunda kaldığını, bu nedenle ödenen paranın istirdadını istemiştir. Davalı kurum, davacının ancak kendi kiracısı olan eski aboneye karşı rücu davası açabileceğini bildirerek, davanın reddini savunmuş mahkemece davalının bu savunmasına itibar edilerek davanın reddini karar verilmiştir.

TEDAŞ’ın dava dışı üçüncü kişi Cengiz E. ile aralarında abone sözleşmesi olduğuna, davacının kiracısı olan Cengiz E’nin elektrik borcunu ödemeden mecuru terk ettiği, tarafların kabulündedir. Kural olarak, abone sözleşmesi kimin adına düzenlenmiş ise, tüketim bedelinden o kişi yani eş söyleyişle sözleşmenin tarafı olan abone sorumludur. Davacı borcu olmadığı halde darda kaldığından eski kiracısı olan abonenin elektrik borcunu ödememesi nedeni ile yeni kiracı ile davalı kurumun abone sözleşmesi düzenlemeyip, elektriği daireye bağlanmadığından bu zorunlulukla, eski kiracısı olan kişinin borcunu ödemek zorunda kalmıştır. Borçlar Hukukunda, sözleşme yapma hürriyeti kural olmakla birlikte, bunun da bazı istisnaları vardır. Devlet veya kamu kurumlarının tekelinde bulunan bazı kamu hizmetleri ve zaruri ihtiyaç maddelerini dağıtan kuruluşlarla, bunları talep eden kişiler arasında sözleşme yapma mecburiyeti vardır. Bu nedenle davalı Tedaş enerji dağıtım tekelini elinde bulunduran bir kurum olarak sözleşme yapmak zorundadır. Bu sözleşmeyi yapmak içinde, alacaklı olmadığı kişilere, mükellefiyet getirecek şekilde eski borçların, abone olmayan davacıdan istenmesi sözleşme yapma hürriyetine engel teşkil eder. Açıklanan nedenlerle davanın kabulü gerekirken, mahkemece aksi yazılı düşüncelerle davanın reddi usul ve yasaya aykırıdır. Bozma nedenidir.”

Hukuki Görüş;

Eski kiracının elektrik ve su borcu, sözleşmesel ilişki kapsamında sadece kiracıdan talep edilebilir. Yeni kiracıya abonelik verilmemesi halinde; kiralayan borçları ödeyip kiracıdan veya ilgili elektrik ve su dağıtım firmasından talep edebilir.

 

Paylaş

2 thoughts on “Eski kiracı evi tahliye ederken üzerine olan tesisatları kapatmadan giderse ve ödenmemiş borcu var ise ev sahibi eski kiracının borçlarından sorumlu olur mu? Yeni kiracı böyle bir durumda söz konusu tesisatları üzerine alabilir mi?

    1. Evin sahibi olarak Tapunuz ile birlikte ilgili kurumlara giderek kiracınızın mevcut gayrimenkule ilişkin aboneliği kapatmadan yurt dışına gittiğini belirterek aboneliği üzerinize alacağınızı belirtiniz. İlgili kurumlar talebinizi yerine getirmez ise sebebini öğrenerek tekrar yazınız.
      Aldığınız yanıta istinaden sonraki süreç hakkında tekrar bilgilendirme yapabiliriz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir