Yeni malik evi satın aldıktan sonra bir ay içinde ihtarname keşide eder ve altı ay sonra tahliye davası açar ise mutlaka davayı kazanır mı? Eğer kazanır ise dava açma masrafları ve Vekâlet Ücreti kimin tarafından ödenir? Eğer dava sonuçlanmadan kiracı evi tahliye ederse kiracı dava masraflarından ve vekâlet ücreti ödemekten kurtulur mu?
İlgili Kanun Maddeleri;
Türk Borçlar Kanunu 351. madde; “Kiralananı sonradan edinen kişi, onu kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut veya işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa, edinme tarihinden başlayarak bir ay içinde durumu kiracıya yazılı olarak bildirmek koşuluyla, kira sözleşmesini altı ay sonra açacağı bir davayla sona erdirebilir.
Kiralananı sonradan edinen kişi, dilerse gereksinim sebebiyle sözleşmeyi sona erdirme hakkını, sözleşme süresinin bitiminden başlayarak bir ay içinde açacağı dava yoluyla da kullanabilir.”
Yargıtay Kararları;
YARGITAY 3. HUKUK DAİRESİ E. 2017/5188, K. 2017/13804, T. 12.10.2017 sayılı karar;
“…İhtiyaç iddiasına dayalı davalarda tahliyeye karar verilebilmesi için ihtiyacın gerçek, samimi ve zorunlu olduğunun kanıtlanması gerekir. Devamlılık arz etmeyen geçici ihtiyaç tahliye nedeni yapılamayacağı gibi henüz doğmamış veya gerçekleşmesi uzun bir süreye bağlı olan ihtiyaç da tahliye sebebi olarak kabul edilemez. Davanın açıldığı tarihte ihtiyaç sebebinin varlığı yeterli olmayıp, bu ihtiyacın yargılama sırasında da devam etmesi gerekir.
Somut olayda; hükme esas alınan ve önceki malik ile davalı arasında imzalanmış olan 01.01.2013 başlangıç tarihli ve bir yıl süreli kira sözleşmesi konusunda taraflar arasında bir uyuşmazlık bulunmamaktadır. Davacı bu taşınmazı 31.10.2014 tarihinde iktisap etmiş ise de davayı önceki malikle yapılan kira sözleşmesine dayanarak açmıştır. Bu sebeple 28.01.2015 tarihinde açılan dava yazılı kira sözleşmesine göre süresindedir. Davacının eşinin halen 4 numaralı dairede etüt merkezi işlettiği ve 4 numaralı dairenin üçüncü kişi tarafından satın alındığı anlaşılmakta, davacının eşinin taşınmaza ihtiyacının olduğu tanık beyanları ile de doğrulanmıştır. Bu durumda ihtiyacın samimi olduğunun kabulü gerekir…”
Hukuki Görüş;
Yeni malik ihtiyaç sebebiyle kiracıyı tahliye edebilmektedir. İhtiyaçtan kastedilen; yeni malik, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu gerekmektedir. Tahliye kararı verilebilmesi için yeni malikin ihtiyacının gerçek, samimi, zorunlu olması ve ihtiyacını kanıtlaması gereklidir.
Yargılama giderleri olan gider avansı, harç ve karşı vekalet ücreti, davada haksızlığına hükmedilen tarafça ödenecektir. Yeni malin dava yoluna başvurması neticesinde, talebinde haklı görülmesi halinde yargılama giderleri kiracıdan istenebilecektir. Yargılama devam ederken kiracının evi tahliye etmesi halinde, dava konusuz kalacaktır. Davanın konusuz kalması halinde, dava devam etse idi taraflardan hangisinin haksızlığına karar verilecek ise yine yargılama giderlerini ilgili taraf ödeyecektir. Kiralananın tahliye edilmesi, yargılama giderlerinden kurtulmayı sağlamamaktadır. Taraflar anlaşarak yargılama giderlerinin kiralayan tarafınca ödenmesi veya eşit olarak paylaştırılmasına karar verilebilir. Tarafların anlaşmasının mahkemeye bildirilmesi gereklidir.