Tüketicilerin Kanundan Kaynaklanan Hakları nelerdir ?

Tüketicilerin Kanundan Kaynaklanan Hakları nelerdir ?

6502 sayılı Kanunun temel amacı tüketicinin sağlık ve güvenliği ile ekonomik çıkarlarını korumaktır.

Taraflardan birini tüketicinin oluşturduğu her türlü tüketici işlemi ile tüketiciye yönelik uygulamalar bu kanun kapsamında değerlendirilmektedir.

Kanunda tüketici, ticari veya mesleki olmayan amaçlarla hareket eden gerçek veya tüzel kişi olarak tanımlanmıştır.

Kanunda yer alan başlıca düzenlemeler ise şöyledir:

1- Tüm tüketici sözleşmeleri en az 12 punto büyüklüğünde ve okunabilir bir şekilde düzenlenmek zorundadır.

2- Sözleşmede öngörülen koşulların sözleşme süresi içerisinde tüketici aleyhine değiştirilmesi yasaklanmıştır.

3- Tüketiciden haksız olarak ek bir bedel talep edilmesi yasaklanmıştır.

4- Tüketiciden talep edilecek her türlü ücret ve masrafa ilişkin bilgilerin sözleşmenin eki olarak tüketiciye ayrıca verilmesi zorunluluğu getirilmiştir.

5- Tüketicinin yapmış olduğu işlemler nedeniyle kıymetli evrak niteliğinde sadece nama yazılı ve her bir taksit ödemesi için taksit tutarını aşmayacak ve ayrı ayrı olacak şekilde senet düzenlenmek zorundadır.

6- Tüketicinin edimlerine karşılık olarak alınan şahsi teminatlar her ne isim altında olursa olsun adi kefalet sayılacak istisnai durumlar haricinde kredi veren tarafından asıl borçluya yönelik takip yolları tüketilmeden kefile başvuruda bulunulamayacaktır.

7- Yapılan her türlü işlemde bileşik faiz uygulanamayacağına ilişkin bilgiyi tüketiciye vermekle yükümlü olacaktır.

8- İşyeri dışında yani kapıdan yapılan satışlarda ve mesafeli satışlarda ön ödemeli konut satışları devre tatil sözleşmelerinde cayma süreleri 14 gündür.

9- Taksitle satış sözleşmelerinde ise Borçlar kanununa paralel olarak yedi günlük cayma hakkı vardır.

10- Vitrinde rafta elektronik ortamda veya açıkça görülebilir, herhangi bir yerde teşhir edilen malın satılık olmadığı belirtilen bir ibareye yer verilmedikçe satışından kaçınılamaz sipariş edilmeyen malların gönderilmesi ya da hizmetlerin sunulması durumunda tüketiciye karşı herhangi bir hak ileri sürülemez. Bu hallerde tüketicinin sessiz kalması ya da mal veya hizmeti kullanmış olması, sözleşmenin kurulmasına yönelik kabul beyanı olarak yorumlanamaz. Tüketicinin malı geri göndermek veya muhafaza etmek gibi bir yükümlülüğü yoktur.

11- Tüketici ürünleriyle tüketiciye sunulan hizmetler can ve mal güvenliğine ve çevreye zarar vermemeli, uygulanması zorunlu her türlü idari ve teknik düzenlemeye uygun olmalıdır.

12- Halk arasında saadet zinciri olarak bilinen katılımcılarına bir miktar para veya malvarlığı ortaya koymak karşılığında sisteme aynı şartlar altında başka katılımcılar bulma koşuluyla bir para veya malvarlığı kazancı olanağı ümidi veren ve mal varlığı kazancının elde edilmesini tamamen veya kısmen diğer katılımcıların da koşullara uygun davranmasına bağlı kılan, gerçekçi Olmayan veya gerçekleşmesi çok güç olan kazanç beklenti sistemi Piramit satış olarak tanımlanmış ve piramit satış sisteminin kurulması, yayılması veya tavsiye edilmesi yasaklanmıştır.

13- Tüketici vasfını taşıyan kişilerin satın almış olduğu mal veya hizmetlerle ilgili herhangi bir sorun yaşanması durumunda uyuşmazlığın parasal değerine göre illerde Ticaret İl Müdürlüğü, ilçelerde Kaymakamlık bünyesinde oluşturulan Tüketici Hakem Heyetleri ile adliyelerde bulunan Tüketici Mahkemelerine başvuru yapılarak çözülebilmektedir

Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir