Fiyat Etiketi Tüketici Açısından Neden Önemlidir?
Fiyat etiketlerinde malın üretim yeri İthal edilmiş mallara ait etiketlerde malın üretildiği ülke isminin Türkçe yazılması zorunludur. Malın ayırıcı özelliği, malın tüm vergiler dâhil satış fiyatı, malın birim fiyatı bulunmak zorundadır. Etiketler: çeşitli boyut ve şekillerde olabilir. Cam, naylon, karton, kâğıt ve bunlara benzer maddelerden oluşan kutu, kova, şişe, kavanoz, poşet, torba ve benzeri ambalajlar içinde tüketiciye satılan malların etiketlerinde satış fiyatları ile birim fiyatlarının aynı boyut ve renkte kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde yazılması zorunludur.
Açık halde satılan mallara ilişkin etiketlerde satış fiyatı yerine sadece birim fiyatının yer alması yeterlidir. Malın birim fiyatının satış fiyatı ile aynı olması halinde birim fiyatının belirtilmesine gerek yoktur. Perakende olarak satışa arz edilen malların veya ambalajlarının yahut kaplarının üzerine kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde etiket konulması, etiket konulması mümkün olmayan hallerde de aynı bilgileri kapsayan listelerin görülebilecek şekilde uygun yerlere asılması zorunludur.
Hizmetlerin tarife ve fiyatlarını gösteren listelerde bu kural dâhilinde düzenlenerek asılmalıdır üzerinde veya ambalajında etikette aranılan hususlar basılı olarak açıkça yazılı bulunan mallarla. Kitap, dergi ve gazete gibi üzerinde fiyatı belirtilmiş olan mallarda ve arttırma, suretiyle veya özel kanunlarına göre satışı yapılan mallarda etiket bulundurulması zorunlu değildir. Etiket fiyatı ile kasa fiyatı arasında fark olması durumunda tüketici lehine olan fiyat uygulanır. Yurtdışında ifa edilmesi öngörülen paket tur ve eğitim hizmetleri ile yurtdışına yönelik ulaşım ve konaklama hizmetlerinin fiyat listeleri hariç olmak üzere, etiket ve listelerde satış fiyatlarının Türk Lirası, TL veya T simgesi şeklinde yazılması zorunludur.
İndirimli satışlar; İndirimli satışlarda mal veya hizmetlerin indirimli satış fiyatı ile indirimden önceki fiyatı birlikte gösterilmelidir. İndirimli satışa sunulan mal veya hizmetlerin indirimden önceki fiyattan daha düşük fiyatla satışa sunulduğunun ispatı, satıcı veya sağlayıcıya aittir. Bir işletmenin açılması, devredilmesi, işyeri adresi veya faaliyet konusu değişikliği nedeniyle yapacağı indirimli satışların süresi üç ayı 13 Ocak 2011 tarihli ve 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre tasfiye durumunda ise altı ayı geçemez. Bakanlık, Belediyeler ve ilgili Odalar fiyat etiketi ile ilgili hususların uygulanması ve izlenmesine ilişkin işleri yürütmekle görevlidir.
Fiyat etiketi ile ilgili ortaya çıkan uyuşmazlıkların çözümünde, uyuşmazlığın parasal değerine göre illerde Ticaret İl Müdürlüğü, ilçelerde Kaymakamlık bünyesinde oluşturulan Tüketici Hakem Heyetleri ile adliyelerde bulunan Tüketici Mahkemelerine başvuru yaparak haklarımızı kullanmamız mümkündür.