TÜKETİCİ MAĞDUR OLDUĞUNDA NEREYE BAŞVURABİLİR?
Tüketici Mal ve Hizmet Satın Aldığında Mağdur Olursa Sorunun Çözümü İçin Nereye Başvurabilir?
Günümüzde tüketicilerin hakları, yasal güvencelerle desteklense de, mağduriyet yaşayan tüketicilerle sıklıkla karşılaşıyoruz. Aldığımız ürünün ayıplı çıkması, hizmetin beklentileri karşılamaması ya da satış sonrası destek eksiklikleri tüketiciyi mağdur edebilir.
Peki, böyle bir durumda tüketici olarak nereye başvurmalıyız? İşte bu sorunun cevabı ve bilmeniz gerekenler.
Ürünü Satın Aldığınız firma ile İletişime Geçin;
Sorun yaşadığınız ürün veya hizmetle ilgili ilk yapmanız gereken, ürünü satın aldığınız firma ile iletişime geçmektir. Firma ile satın aldığınız ürünün sorununu detaylı bir şekilde paylaşın ve çözümlenmesini talep edin.
İlgili firmadan alacağınız olumlu ya da olumsuz yaklaşım içeren yanıtları mutlaka saklayınız. Olumsuz yaklaşım içeren yanıtlar bir sonraki aşama olan Tüketici Hakem Heyetleri ya da uyuşmazlığın parasal tutarına göre Arabuluculuk ya da Tüketici Mahkemesi başvurularınızda fayda sağlayacaktır.
Tüketici Hakem Heyetlerine Başvurun;
Eğer firma ile yaptığınız görüşme sonucunda bir çözüm sağlanmazsa ve olumlu yaklaşım gösterilmez ise Tüketici Hakem Heyetleri bir sonraki adım olacaktır. Tüketici Hakem Heyetleri, tüketici şikâyetlerini inceleyen ve karara bağlayan yasal kurumlardır.
Tüketici Hakem Heyetleri 2025 yılında geçerli olan 149.000.TL’nın altında ki tüm uyuşmazlıklara çözüm bulmaya çalışacaktır. Bu parasal sınır, her yıl yeniden değerleme oranında arttırılacaktır.
Şikâyet dilekçenizle birlikte fatura, garanti belgesi, sözleşme ve firma ile yaptığınız yazışmaları ve aldığınız yanıtlar ile beraber diğer belgelerinizi vermeye gayret ediniz. Sayılan bu belgelerin müracaatınız esnasında bulunması sürecin daha hızlı ve sağlıklı yürümesi açısından size fayda sağlayacağını unutmayınız.
2025 yılı için 149.000.TL ve altındaki tüm uyuşmazlıklarda İl ve İlçe Tüketici Hakem Heyetlerine müracaat edebilirsiniz, müracaat ederken ikametgâhınızın ya da işlemin yapıldığı yerin Hakem Heyeti olmasına dikkat etmenizde fayda olacaktır. Müracaatlarınızı ilgili Hakem Heyetine bizzat giderek yapabileceğiniz gibi, posta yoluyla ya da e-devlet aracılığı ile TÜBİS – Tüketici Bilgi Sistemi üzerinden de yapabilme imkânına sahip olduğunuzu unutmayınız.
Tüketici Mahkemelerine Başvurun;
Tüketici Hakem Heyetleri ‘nin yetki sınırını aşan yani 149.000.TL’nın üzerindeki uyuşmazlık durumlarında önce dava şartı olan arabuluculuk müessesine ve orada anlaşma sağlanmaması durumunda tüketici mahkemelerine başvurabilirsiniz. Tüketici Mahkemelerinde görülecek davalarda alanında uzman bir avukattan destek alabilirsiniz.
Tüketici Derneklerinden Destek Alın;
Birçok tüketici derneği ve Tüketici Hukuku alanında uzmanlaşmış Tüketici Hakları Uzmanları tüketicilerin haklarını korumaları ve sorunlarını çözmeleri konusunda destek sağlar. Tüketici dernekleri, bilgi ve rehberlik hizmeti sunar.
Çevrimiçi Platformları ve Şikâyet Sitelerini Kullanın;
Günümüzde internet, şikâyetlerin duyurulması ve çözüm sağlanması konusunda önemli bir aracı haline gelmiştir. Şikâyet siteleri ve sosyal medya platformları, firmaların sorunlara daha hızlı yanıt vermesini sağlayabilir. Ancak, bu yöntemi kullanırken Sorununuzu açık ve yapıcı bir dil ile ifade edin ve Fatura ve diğer belgelerinizi paylaşırken kişisel bilgilerinizi gizli tutmaya gayret ediniz.
Sonuç;
Tüketici olarak haklarınızı bilmek ve bu hakları etkin bir şekilde kullanmak, mağduriyetinizi gidermek için çok önemlidir. Firma ile iletişim kurmaktan Tüketici Hakem Heyetlerine başvurmaya kadar her adım, sorununuzun çözülmesine katkı sağlayabilir. Unutmayın, tüketici hakları yasalarla güvence altına alınmıştır ve her birey bu haklardan yararlanma konusunda eşit bir şekilde yetkilidir.