E- TİCARET SİTELERİNDEN ALIŞVERİŞ YAPMADAN ÖNCE MUTLAKA OKUYUNUZ !
Tüketicinin korunması alanının çok geniş ve çok dinamik bir konu olması nedeni ile tüketiciler yeni imkânlar ile birlikte yeni sorunlarla da karşılaşmaktadırlar.
Bu kapsamda tüketicileri daha ileri seviyede korumaya yönelik tedbirlerin alınması,tüketicilerin hak arama yollarının kolaylaştırılması, tüketicilerin bilgilendirilmesine önem verilmesi, bürokrasinin azaltılması ve hakkaniyete uygun bir ceza sisteminin oluşturulması amacıyla hazırlanan ve toplumun tüm kesimlerini kapsayan tüketici örgütlerinin de görüşlerinin alınarak son hali verilen tüketicinin korunması hakkında kanun Mayıs 2014 tarihinden itibaren yürürlüğe girmiştir.
Günümüzde bilgi ve iletişim teknolojilerinin hızla gelişmesi bir taraftan ürün çeşitliliğini arttırırken, diğer taraftan tüketicilerin daha bilinçli hareket etmesi zorunluluğunu doğurmuştur. Pazarlama tekniklerinin satış ve dağıtım kanallarının değişmesi, satıcı ve tüketicinin fiziken bir araya gelmeden ve tüketicinin satın almak istediği ürüne dokunmadan satın alma kararının verildiği bir alışveriş ortamında, yürürlükte bulunan yasalar her ne kadar tüketicileri koruyucu yönde maddeler içerse dahi halen ve özellikle e-ticaret sitelerinden yapılan alışverişlerde tüketicilerin mağdur edildiğini ve mağduriyet sonrasında haklarını aramak isteyen tüketicilerin karşısında muhatap alacakları bir firmanın dahi olmadığı olayların çokça yaşandığı günlerden geçiyoruz.
TV haberlerine dahi yansıdığı üzere internet üzerinden ayakkabı, giyim eşyası siparişi veren tüketicilere sipariş edilen ürün ile hiçbir ilgisi bulunmayan “ Patlıcan ve diğer “ tüketicileri aldatan ve mağdur eden teslimatların yapıldığına sıklıkla şahit oluyoruz.
Bu sebeple yazımızda tüketicilerin e-ticaret sitelerinden alışveriş yaparken dikkat etmeleri gereken hususlara yer vermeyi ve ileride yaşamaları muhtemel mağduriyetlerin ve uyuşmazlıkların önüne geçmeyi hedefledik.
Bu bağlamda daha önce alışveriş yapmadığınız ve ismini duymadığınız bir mağazadan alışveriş yapmayı düşünüyorsanız öncelikle iletişim linkini inceleyerek, firma unvanı, telefonu ve adres bilgilerinin olup olmadığını kontrol ediniz ve akabinde ilgili firmayı telefon ile arayarak, sitelerinde gördüğünüz ve satın almak istediğiniz ürünün stoklarında olup olmadığını var ise ne zaman gönderebilecekleri yönünde sorular sorun ve görüştüğünüz kişinin ismini almayı unutmayın ve mutlaka not edin.
Firmanın ticari adresine göre bağlı bulunduğu ticaret odasının internet adresinden ticaret unvanına göre sicil kayıt sorgulama yapabilir ve firmanın diğer bilgilerine ulaşabilirsiniz.
İnternet sitesinde firma unvanı, adres ve telefon numarası paylaşmayan e-ticaret sitelerinden uzak durunuz ve alışveriş yapmayınız.
Diğer yandan alışveriş yapmayı düşündüğünüz mağazayı öncelikle google arama motoru üzerinden araştırınız,
Mağaza ismini aradığınızda size önerilen arama seçenekleri içerisinde mutlaka söz konusu site ile ilgili olarak şikâyet uzantılı linklerin önünüze geleceğini göreceksiniz.
Dikkatlice inceleyiniz ve şikâyetlerin içeriğine dikkat ediniz.Özellikle son aylarda yoğun ve artan bir şikâyet söz konusu ise karşılaşacağınız risklerde artabilir unutmayınız.
Kapıda ödeme yöntemi son dönemde çok sık olarak kullanılmakta ve tüketicilerimiz bunu bir güven unsuru olarak görmekteler, ancak alışveriş yapacağınız sitenin sunduğu ödeme seçenekleri arasında sadece kapıda ödeme sistemi var ise o sitenin size sahte ürün satma ve sizi kandırma olasılığı çok yüksektir.
Sebebine gelince bu firmalar bankalardan sanal pos hizmeti alamamakta yada almaktan imtina etmektedirler, Çünkü dolandırıcı siteler POS hizmeti sunuyor dahi olsalar, bankalar bir süre parayı tuttukları ve tüketici tarafından herhangi bir şikâyet olması durumunda [ Malın teslim edilmemesi,sipariş edilen ile teslim edilenin farklı olması yada ayıplı olması gibi ] ödemeyi [ charge back ] iade ettikleri için amaçlarına ulaşamıyorlar.
Sonuç itibariyle size sadece kapıdan ödeme seçeneğini sunan sitelere karşı temkinli olmanızda yarar olduğunu unutmayınız.
Satın almayı düşündüğünüz ürünün fiyatını önceden çok iyi araştırınız. Bir ürünün piyasa fiyatının çok altında satılıyor olması mutlaka sizi şüphelendirmelidir, Özellikle cep telefonu ve spor ayakkabısı gibi ürünlerde çok düşük fiyat ile satışa çıkan alışveriş sitelerinden uzak durunuz.
İnternet üzerinden alışverişlerde ödeme yaparken yüksek limitli kredi kartlarınızı kesinlikle kullanmayınız. Mutlaka sanal kart oluşturunuz ve yapacağınız alışveriş tutarı kadar limit yükleyiniz ve alışverişinizin sona ermesi akabinde söz konusu limiti mutlaka sıfırlayınız ve ayrıca kredi kartı ile ödeme yaparken 3D secure yöntemini kullanmanız yararlı olur ve bu şekilde kartınızın istenmeyen bir şekilde kullanılmasını engellemiş olursunuz.
Ödeme ekranında http:// yerine https:// yazmasına ve alışveriş yaptığınız sitenin SSL sertifikası olup olmadığına mutlaka dikkat ediniz. Bu sertifika sitenin güvenli olduğunu ve kredi kartı bilgilerinizin şifrelenmesini ve başkaları tarafından kopyalanmasını engeller.
Netice itibari ile alışveriş yaptığınız e-ticaret sitesi kesinlikle kartınızın tüm bilgilerini göremez.
Son olarak alışveriş yaptığınız bilgisayarın ortak bir cihaz olmamasına dikkat ediniz, güvenlik şifresi olmayan kablosuz ağlardan bağlantı yapmayınız. İnternet cafe ve toplu taşıma araçları gibi alanlarda alışveriş yapmamaya mutlaka özen gösteriniz.
Gelişmiş ekonomilerin en temel özelliklerinden biri de tüketici haklarına gösterilen saygı ve duyarlılıktır.
Yürürlükte bulunan yasa, mesafeli sözleşmeler olarak adlandırılan ve internet üzerinden yapılan alışverişlerde tüketicilerin mağduriyete uğramamaları için tüketicilere önemli haklar tanımış ve oluşabilecek uyuşmazlıklarda da haklarını arayabilmeleri için gerekli mekanizmaları kurmuş ve müracaatları mümkün olduğu kadar basite indirgemeye çalışmıştır.
Ancak tüketiciler olarak hem haklarımızı bilmeli ve hem de oluşabilecek mağduriyetlerin önüne en başından geçmek için bilinçli bir şekilde hareket etmeliyiz.
Tükenmeden tüketebilmeniz temennisi ile