Ev sahibi “ Kendi ihtiyacı / Oğlu / Kızı oturacağı “ gerekçesi ile kiracısına tahliye davası açar ve kazanır ise Mahkeme masrafları ve Avukat Vekâlet ücretini ödemekle sorumlu olur mu? Mahkeme tüm masrafları Davalı olan Kiracıya yükler mi? Tahliye davası devam ederken kiracı daireyi boşaltırsa bu durumda da Mahkeme Masrafları ve Vekâlet ücretini ödemek zorunda kalır mı?

Ev sahibi “ Kendi ihtiyacı / Oğlu/Kızı oturacağı “ gerekçesi ile kiracısına tahliye davası açar ve kazanır ise Mahkeme masrafları ve Avukat Vekâlet ücretini ödemekle sorumlu olur mu? Mahkeme tüm masrafları Davalı olan Kiracıya yükler mi? Tahliye davası devam ederken kiracı daireyi boşaltırsa bu durumda da Mahkeme Masrafları ve Vekâlet ücretini ödemek zorunda kalır mı?

Tahliye davası nedeniyle Ev sahibinin oğlu farklı bir eve kiraya çıkar ise tahliye davası neticeleninceye kadar kiracının talep edilen tarihte tahliye etmemesi nedeniyle ödediği kiraları ve taşınma masraflarını kiracıdan talep edecek şekilde tazminat davası açabilir mi?

İlgili Kanun Maddeleri;

Hukuk Muhakemeleri Kanunu 331/1. madde; “Davanın konusuz kalması sebebiyle davanın esası hakkında bir karar verilmesine gerek bulunmayan hâllerde, hâkim, davanın açıldığı tarihteki tarafların haklılık durumuna göre yargılama giderlerini takdir ve hükmeder.”

Yargıtay Kararları;

YARGITAY HUKUK GENEL KURULU E. 2017/6-1540, K. 2021/878, T. 29.6.2021 sayılı kararı;

“25. Eldeki davada, dava tarihinde yurt dışında yaşayan davacının yurda dönüş ihtiyacı nedeniyle taşınmaz aldığı ve dolayısıyla satın alınan taşınmaza ihtiyaç duyduğu hususları yargılama sırasında dinletilmiş olan tanıklarla ispatlanmıştır. Ayrıca, dosya arasına temyiz aşamasında giren ABD’de çalışılan şirketten 31.05.2013 tarihinde istifa edildiğine dair belge ile Türkiye’ye kesin dönüş yapılmak için alınan 10.05.2013 tarihli ikametgâh nakil belgesinden ise konut ihtiyacının yargılama sırasında da devam ettiği anlaşılmaktadır.

26. Yargılama sırasında davaya konu konutun tahliye edilmiş olması nedeniyle, Mahkemece davanın konusuz kaldığından bahisle karar verilmesine yer olmadığına hükmedilmiştir. Bu noktada önem arz eden 6100 Sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun ( HMK ) 331/1 maddesi ise “Davanın konusuz kalması sebebiyle davanın esası hakkında bir karar verilmesine gerek bulunmayan hâllerde, hâkim, davanın açıldığı tarihteki tarafların haklılık durumuna göre yargılama giderlerini takdir ve hükmeder.” şeklinde düzenlenmiştir.

27. Anılan madde doğrultusunda, davanın açıldığı tarihte haksız olduğu tespit edilen taraf yargılama giderlerini ödemekle yükümlü olacaktır. Davacının konut ihtiyacının gerçek, samimi ve zorunlu olduğu tüm dosya içeriği ile anlaşılmıştır. Bu durumda Mahkemece Özel Daire bozma kararına uyulmak suretiyle davanın açıldığı tarihte davacının haklı olduğu gözetilerek HMK’nın 331/1. maddesi uyarınca yargılama giderlerine ve vekâlet ücretine hükmedilmesi gerekirken önceki kararda direnilmesi usul ve yasaya aykırıdır.”

Hukuki Görüş;

Yargılama giderleri, haksız çıkan kişi tarafından ödenir. Davada karşı vekalet ücreti, gider avansı harç (yargılama gideri), tarafların haklılığına göre hükmedilecektir. Yargılama giderleri olan gider avansı, harç ve karşı vekalet ücreti, davada haksızlığına hükmedilen tarafça ödenecektir. Yeni malin dava yoluna başvurması neticesinde, talebinde haklı görülmesi halinde yargılama giderleri kiracıdan istenebilecektir. Yargılama devam ederken kiracının evi tahliye etmesi halinde, dava konusuz kalacaktır. Davanın konusuz kalması halinde, dava devam etse idi taraflardan hangisinin haksızlığına karar verilecek ise yine yargılama giderlerini ilgili taraf ödeyecektir. Kiralananın tahliye edilmesi, yargılama giderlerinden kurtulmayı sağlamamaktadır. Taraflar anlaşarak yargılama giderlerinin kiralayan tarafınca ödenmesi veya eşit olarak paylaştırılmasına karar verilebilir. Tarafların anlaşmasının mahkemeye bildirilmesi gereklidir.

Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir