Abonelik sözleşmeleri, tüketicilerin belirli bir mal veya hizmeti sürekli veya düzenli aralıklarla edinmesini sağlayan sözleşmelerdir. Elektrik, su, doğal gaz, mobil haberleşme, internet ve birçok dijital mal veya hizmet bu sözleşmelerle satın alınmaktadır. Abonelik sözleşmelerinde tüketicileri koruyan önemli düzenlemeler bulunmaktadır:
Örneğin: ➤ Abonelik sözleşmelerinin bir örneğinin tüketiciye verilmesi zorunludur.
➤Ücretlendirme, sözleşmenin kurulduğu anda değil; hizmetin tüketiciye sunulmasıyla başlatılmalıdır.
➤Tüketiciler, abonelikleri süresince; sözleşme ve taahhütnamelerinin bir örneğine ücretsiz erişim hakkına sahiptir.
➤Tüketicinin talebi veya onayı olmadan, belirli süreli abonelik sözleşmesinin süresi uzatılamaz. Buna rağmen sunulan mal veya hizmet için ücret istenemez.
➤Taahhütlü aboneliklerde, taahhüt süresince sözleşme ve taahhütname koşullarında tüketici aleyhine değişiklik yapılamaz.
➤Yeni yerleşim yerinde aynı nitelikte hizmet alamayan tüketiciler, herhangi bir bedel ödemeden taahhütlü aboneliklerini feshedebilirler.
➤Satıcı veya sağlayıcı, tüketiciye verdiği cihazın ayıbından sorumludur.
➤Faturanın, son ödeme tarihinden en az 7 gün önce gönderilmesi gerekir.
➤Tüketiciler, faturadaki tutarın hatalı olduğu gerekçesiyle 1 yıl içerisinde itirazda bulunabilirler.
➤Abonelik sözleşmesinin feshinde, sözleşmenin kurulduğu yöntemden daha ağır koşullar içeren veya sözleşmenin feshini zorlaştıran bir yöntem belirlenemez.
➤Tüketiciler, belirsiz süreli veya süresi bir yıl ve daha uzun olan belirli süreli abonelik sözleşmelerini, gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin istedikleri zaman feshedebilirler.
➤Tüketicinin fesih talebi, 7 gün içerisinde yerine getirilmelidir.
➤Fesihten itibaren 15 gün içinde, tüketicinin önceden ödemiş olduğu ücretlerin kalan kısmının iade edilmesi zorunludur. Abonelik sözleşmeleriyle ilgili uyuşmazlıkların çözümünde, uyuşmazlığın tutarına göre; “Tüketici Hakem Heyetleri” veya “Tüketici Mahkemelerine” başvuru yaparak haklarınızı kullanabilirsiniz.