Tüketici Hakem Heyeti Kararını yerine getirmeyen Satıcı firma için ne yapılabilir ?
Video deşifresi;
Sefa KABAALİOĞLU;
Peki, şimdi Şevda Hanım en çok sorulan sorulardan bir tanesi de şu: Ben tüketici hakem heyetinde lehime karar çıktı fakat satıcıdan hiç ses yok. Aradan geçmiş 45 gün 50 gün şimdi ben ne yapacağım deniyor. Birincisi tüketici burada ne yapacak? Onunla bağlantılı cevap vereceğinizi bildiğim için tüketici hakem heyeti kararları kesin midir? İcra ve iflas kanunları açısından bir hüküm ifade eder mi? Yine bağlantılı lehine karar çıkan tüketici bu kararı ne zaman icraya koyabilir? Karşı taraf kararın iptali için bir üst makama giderse icra durur mu? Merak etmeyin. Unutturmayacağım size eksik kalırsa da tamamlayacağım ama önce öncelikle şu soru şu: tüketici dediğim gibi satıcıdan herhangi bir yanıt almadığı için ben şimdi ne yapacağım diye soru soruyor.
Şevda ŞENSOY;
Öncelikle o zaman ben şöyle toparlayayım bunun hepsini bir arada toparlamaya çalışayım. Tüketici hakem heyeti kararları kesin değildir. Tabii ki 15 gün içinde mahkemeye itiraz edilebilir. Eğer itiraz edilmezse 15 gün içinde kesinleşir. İtiraz edilirse mahkemenin verdiği karar kesindir. Önce oradan başlayalım. Ama bu demek değildir ki hakem heyeti kararı icraya konulamaz hakem heyeti kararı aynen bir mahkeme kararı niteliğinde ilamların icrasına tabi olur.
Aynen bir mahkeme ilamı gibi icraya konulabilir. Burada mahkemeye itiraz edilmiş olsa dahi mahkemenin özel olarak icranın geri bırakılması kararı vermesi gerekir. O takibin durması için eğer böyle bir karar yoksa icra takibi devam eder. Yani işte hacizse haciz yapılır vesaire. Önce orayı toparlayayım sonra Şunu söyleyelim hakem heyeti kararını elinize aldınız aslında satıcıya bunu göndermek zorunda değilsiniz ama tabii ki önce insan ne ister işte icra ile vesaireyle uğraşmayayım ben işte paramı versin veya işte ayıplı malı değiştirsin satıcıya tabii ki başvurabilirsiniz ama bu ihtiyari bir şey isterseniz aynı anda. Çünkü ilamlı takipte başlatabilirsiniz.
Satıcıya başvurdunuz satıcı size cevap vermedi. Bu arada otomatik paranın yatacağını düşünen tüketiciler var. Öyle bir şey yok ya satıcıya bildireceksiniz tabii ki ya da sağlayıcıya karşı tarafınız kimse ona diyeceksiniz ki yani bak bu bizim kararımız. Bana bunu ver. Yoksa ben icraya koyacağım. Çünkü icra onun açısından da masraflı olacak, bir yandan da bir de icra masrafları ödeyecek, o durumda ya yerine getirecek satıcı, sağlayıcı ya da yerine getirmeyecek. Getirmediği durumda da demin söylediğim gibi aynen bir mahkeme kararı gibi icraya koymanız mümkündür.