Kat Mülkiyeti Kanununda, hayvan beslenmesini yasaklayan bir hüküm olmayıp, bu hususta asıl olan yönetim planıdır. Yönetim planında ortak mahaller için yasaklama getirilmiş ise ortak mahallerde; bağımsız bölümler için de yasaklama getirilmişse bağımsız bölümlerde de hayvan beslenemez.
Hayvanları Koruma Kanununda da belirtildiği üzere evcil hayvan, insan tarafından kültüre alınmış ve eğitilmiş hayvanları, ev ve süs hayvanı insan tarafından özellikle evde, işyerlerinde ya da arazisinde özel zevk ve refakat amacıyla muhafaza edilen veya edilmesi tasarlanan bakımı ve sorumluluğu sahiplerince üstlenilen her türlü hayvanı ifade eder.
Yani burada ki ev ve süs hayvanları tanımına, yasaklı ırk ve türler haricindeki tüm köpekler, kediler, kuşlar, balıklar, küçük kemirgenler ve sürüngenler dâhildir. Mevzuatımızda ev ve süs hayvanları koruma altına alınacak canlılar olarak tanımlanmaktadır. Bu sebepten ötürü ev ve süs hayvanları ev, site ve apartmanlarda barınma hakkına sahiptir.
Eğer apartman ve site yönetmeliğinde ”ev ve süs hayvanı beslenemez” ”evcil hayvan beslenemez” ”çiftlik hayvanı beslenemez” şeklinde bir madde varsa yani bağımsız bölüm, eklenti ve ortak yerlerinde hayvan beslenmesi yasaklanmışsa, kat malikleri kurulunun izin verdiğine dair belge ibraz edilmezse evcil hayvan beslenmesi mümkün olmamaktadır. Yönetim planında evcil hayvan besleme ile ilgili herhangi bir yasaklama söz konusu değilse, ortak mahalde, bağımsız bölümde hayvan beslenebilir. Ancak yönetmelikte herhangi bir yasak söz konusu olmasa bile şikâyet halinde söz konusu uyuşmazlık mahkeme tarafından tespit edilir.
Apartman yönetiminin aksi bir kararı bulunmamakta ise ve evinizde beslemek üzere örneğin bir kedi veya köpek aldıysanız bundan sonraki süreçte apartman yönetimi kat maliklerin talebi ve şikâyeti üzerine ” evcil hayvan beslenemez ”şeklinde bir karar alsa bile bu karar öncesinde evcil hayvan besleyenleri yani sizi bağlamaz. Bu karar alındıktan sonra apartmana taşınıp evcil hayvan beslemek isteyenleri etkileyecektir.
Kat mülkiyetine tabi alanlarda evcil ve süs hayvanı beslemek mümkün olup ancak kat malikinin özellikle dikkat etmesi gereken hususlar vardır. Bu hususlar 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun 5/2 maddesinde belirtilmiştir: “Hayvan sahipleri, sahip oldukları hayvanlardan kaynaklanan çevre kirliliğini ve insanlara verilebilecek zarar ve rahatsızlıkları önleyici tedbirleri almakla yükümlü olup; zamanında ve yeterli seviyede tedbir alınmamasından kaynaklanan zararları tazmin etmek zorundadırlar.”
Apartmanda diğer sakinler beslenen hayvandan rahatsız ve sorun hayvanın çıkardığı gürültüden kaynaklanıyorsa gürültü tespiti için bilirkişi gelir ve şikâyetçi olanın dairesinde gürültü tespiti yapılır. Söz konusu evcil hayvanın çıkardığı ses devamlı olmadığı sürece, hayvan sahibi seyrek çıkarılan seslere itiraz edebilir.
Şikâyetçinin şikâyetinin geçerli bir neticeye varması için evcil hayvanın çıkardığı gürültünün, sürekli ve belirli bir desibeli aşması gerekir. Mahkemece tüm kanun yolları sonuçlanınca ya da temyiz edilmeden hayvanın tahliyesi kararı kesinleşirse icra yoluyla hayvanın tahliyesi sağlanır.
Mesela bir köpek gereği gibi tasma ile dolaştırılmıyor ve bir komşuyu ısırıyorsa bu hayvanı eğer yönetim planında yasak olmasa dahi tahliyesini dava yoluyla sağlayabilirsiniz.