Araçta Değer Kaybı nedeni ile Sigorta Tahkim Komisyonuna müracaat nasıl yapılır ? 

Araçta Değer Kaybı nedeni ile Sigorta Tahkim Komisyonuna müracaat nasıl yapılır ? 

Video Deşifresi;

Sefa KABAALİOĞLU;

Şimdi böyle kaza geçiren yani aracına çarpılan insanlara 10 kişiden fazla telefon açılıyor. Şimdi sizden ricam burada araca çarpılan. Tüketici neye dikkat etmeli? Çünkü biliyorsunuz değer kaybına uğraması için sökülüp takılan parçalar girmiyor. Burada sigorta Tahkim komisyonuna gelmeden ya da bu konuda aracılık edelim. İşte karşı taraftan şu kadar para alırız diyenler için siz aynı zamanda karar veren noktasında da olduğunuz için bu durumda olanlara nelere dikkat etmelerini söyleyeceksiniz. Çünkü bundan sonra bir de size arabuluculuğu söyleyeceğim. Hala tüketiciler o 66000 lirayı geçen uyuşmazlıklarda mahkemeye gitmeden evvel arabulucu dediğiniz zaman arabulucu ne diyor? Arabulucu nerede bulunur diyor. Nereye gideceğim hiç kimse bunu bilmiyor. Bir de bu hususu sizden öğrenmek istiyorum.

Avukat Şükran EROĞLU;

Şimdi Sigorta tahkim komisyonu yönetim kurulu karar verme mekanizması değil, sadece sigorta Tahkim Komisyonunun kendi iç işleyişini düzenleyen bir yerde orada hakemler karar veriyorlar. Yani bizim o müracaatlarla ve o dosyalarla hiçbir bağlantımız yok. Ama böyle sistemler kurulduğunu biliyoruz. Hatta biz de bundan çok şikâyetçiyiz. Çünkü çok sayıda dosya geliyor ve hakikaten tahkimi kilitlemek gibi bir noktaya doğru gidiyor Artık 500.000 ne demek bir yılda şimdi bu yıl biz artık 800.000 lere çıkacağımızı düşünüyoruz. Burada ne yapılmalı? Kişi kendi de başvurabilir yani değer kaybını. Ama önce zaten sigortaya gidecek sigorta şirketiyle muhatap olacak. Zaten bir eksper gidecek ve onun ne kadar değer kaybına uğradığını, ne kadar zararının olduğunu zaten tespit edecek. Daha sonrasında eğer sigorta çünkü o kişiler şunu söylüyorlar sana sigorta bu kadar ödedi. Ama aslında sen şu kadar alman gerekiyordu gibi birtakım yaklaşımlarda bulunuyorlar. O zaman eğer gerçekten daha fazla alması gerektiğini düşünüyorsa kendisi de gidebilir. Yani bizzat ta başvurabilir çünkü bizde biliyorsunuz avukatla başvurma gibi ya da avukatla dava açma, avukatla takip etme gibi bir zorunluluk yok. Herkes kendisi de bunu yapabilir. Eğer ödenen meblağın yeterli olmadığını, daha fazla zararı olduğunu düşünüyorsa bunu yapabilir. Bunu yapan zaten eksperler de var. Hani eksperlere de bunu şey yaparak bir rapor alıp tespit ettirebilir ve kendisi de müracaatını yapabilir.

Avukat Şevda ŞENSOY;

Ben aslında Şükran Hanım da başta bahsetti. Biz zaten aslında yolda gelirken de benzer bir konuyu konuşmuştuk şuna yani, özellikle tüketicilerin gene şuna dikkat etmesini çok isterim. Böyle konularda bu sigorta konusunda bir takım danışmanlık şirketleri var ama aslında onların hukuki işlem yapma yetkisi yok yani. Ve de çok aldatılan tüketici geliyor. Çok kandırılan tüketici geliyor bizlere, dolayısıyla da lütfen aslında bir hukuki iş yapacaksanız bir avukatla yapın. Yani bir danışmanlık şirketiyle yapmayın Zaten aslında avukatlık kanunu gereği onların bu işi yapması da yasal değil. Dolayısıyla onlar aleyhine başlatılmış. Bu anlamda da şikâyetler var. Ama tabii tüketicilerin bunlardan haberi olmayabiliyor her zaman. Çünkü dediğiniz gibi kaza olur olmaz. Kendisini birisi arıyor ve her türlü bilgisini biliyor. Bir şekilde nasıl olduğunu bilmiyoruz ama onu birde ben öğrensem yani benim hayatımda bir bilinmeyen o sözünüzü kestim kusura bakmayın ama hani bir yandan da bu tarafında da lütfen özellikle dikkat etsinler hukuki işler. İşte bu gibi tahkime başvurmak, arabuluculuğa başvurmak, dava açmak gibi işler esasında sadece ve sadece avukatların yapabileceği işlerdir. Vekâletle bir danışmanlık şirketinin böyle bir yetkisi yoktur zaten. Ama bir şekilde bunu yaptıkları takdirde de ödemelerini tahsil etmiş olmasına rağmen alamayan çok tüketici ile karşılaşıyoruz. Lütfen buna çok dikkat etsinler.

Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir