Riskli yapının tespit masrafları ve yıkım masraflarını kim ödeyecek?

Riskli Yapı Tespit Masrafları ve yıkım masraflarını kim ödeyecek?

Burada riskli yapının tespit masrafları biraz önce de ifade ettiğim gibi kat malikleri arsa payları oranında ödemekle yükümlü. Eğer bunu kendileri yaptırmıyorlarsa ve riskli yapı noktasında eğer bir tereddüt varsa bunu ilgili idare yaptırıyor, yapıyorsa bunu da yine idare kentsel dönüşümü özel bütçesinden karşılıyor ama onu daha sonra kat maliklerinin arsa payları oranında hatta tapuya da müşterek ipotek tesis ettirerek tahsil ediyor ya da ilgili kanun numarasını tam Hatırlayamadım ama Vergilerin tahsil ve idari para cezalarının tahsiline ilişkin kanun hükümleri çerçevesinde de bunu icraya koyarak tahsil edebiliyor.

Bir yapının riskli olduğu tespit edildikten sonra malikler arasında bir an evvel toplantı yapılmalı, kat karşılığı inşaat sözleşmesi yapılacaksa müteahhitlerle görüşmeler sağlanmalı, Kanunda aranan 2/3 nitelikli çoğunluğa varılarak karar alınmalıdır.

Alınan karara katılmayan veya riskli yapı tespitine itirazı olan malikler kararların iptali konusunda yine ivedilikle dava açmalı, açacakları davalarda yürütmenin durdurulmasını talep etmelidirler. Taşınmaz yıkıldıktan sonra kat mülkiyeti ve kat irtifakının sona ereceği, bu nedenle arsa paylarının yıkımdan sonra düzeltilemeyeceği unutulmamalıdır. Bu nedenle yine arsa payının hukuka, somut duruma uygun olarak belirlenmediğini düşünen malikler bir an önce delil tespiti yaptırmalı, arsa payı düzeltim davası açmalıdırlar.

Riskli yapı olduğu tespit edilen bir taşınmazın yıkılabilmesi için maliklerin bu konuda karar almalarına gerek yoktur. Zira riskli olduğu tespit edilen yapı Kanunun emredici hükmü gereği zorunlu olarak yıktırılacaktır.

Riskli yapı tespitine karşı yapılan itirazın reddedilmesi veya riskli yapı tespitine itiraz edilmemesi suretiyle, riskli yapı tespitinin kesinleşmesi halinde Müdürlük, gerekli tebligatların yapılmasını ve riskli yapının yıktırılmasını İdareden ister.

İdare, altmış günden az olmamak üzere süre vererek riskli yapıların tahliyesini ve yıktırılmasını yapı maliklerinden ister. İdarenin işbu kararına karşı idari yargıda yine yürütmenin durdurulması talepli iptal davası açılması mümkündür.

Riskli yapılar, malikleri tarafından yıktırılmamış ise yapının idarî makamlarca yıktırılacağı belirtilerek otuz günden az olmak üzere ek süre verilerek tebligatta bulunulur.

Riskli yapı, idarece verilen süre içerisinde yıktırılmamış olursa riskli yapının elektrik, su ve doğal gaz hizmeti durdurulur.

Yıktırılamayan yapılar Bakanlıkça veya Müdürlükçe yıkılır veya yıktırılır. Malikler tarafından yıktırılmadığı için Bakanlık veya İdare tarafından yapılan veya yaptırılan tahliye ve yıkımın masraflarından malikler hisseleri oranında sorumludur.

Riskli yapı tespitleri ve yıkım işlerinin masraflarını malikler karşılayacaktır. Riskli yapı tespiti ile yıktırma işlemlerinin Bakanlık veya İdare tarafından yapılması hâlinde, tespit işleminin masrafı ile yıktırmanın masrafları, ilgili tapu müdürlüğüne bildirilecek ve tapu müdürlüğünce, binanın paydaşlarının müteselsil sorumlu olmalarını sağlamak üzere tapu kaydındaki arsa payları üzerine, masraf tutarında müşterek ipotek belirtmesinde bulunulacaktır.
Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir