Kiracının, tahliye taahhütnamesinde taahhüt ettiği tahliye tarihinde kiralananı tahliye etmemesi halinde, tahliye tarihinden itibaren bir aylık süre içerisinde tahliye talepli icra takibine başvurulmalı ya da dava açılmalıdır. Bu bir aylık süre içerisinde icra takibi başlatılmaz ya da dava açılmazsa taahhüt geçersiz hale gelir ve kira sözleşmesi devam eder. Bu süre kamu düzenine ilişkindir. Bu sebeple taraflarca ileri sürülmemiş olsa dahi mahkemece kendiliğinden dikkate alınarak süresinde açılmayan davanın reddine karar verilir.
Kiracının tahliye taahhütnamesi ile taahhüt ettiği tahliye tarihinde kiralananı boşaltmaması durumunda kiraya veren taahhüt edilen tahliye tarihinden itibaren bir ay içerisinde icra takibi yoluyla tahliye isteyebilir. Kiracının tahliyesi için, taahhüt edilen tahliye tarihinden itibaren 1 ay içerisinde ilamsız icra takibi başlatılmalıdır. Yetkili icra dairesi, tahliyeye konu taşınmazın bulunduğu yerdeki icra dairesidir. Takip başlatılmasının ardından icra dairesi, kiracıya bir tahliye emri gönderir.
Başlatılan icra takibinde kiracıya tahliye emri gönderilir. Kiracı tahliye emrinin tebliği tarihinden itibaren yedi gün içerisinde tahliye emrine itirazlarını sunabilir. İtiraz üzerine takip durdurulur.
Yedi günlük itiraz süresi içerisinde kiracı tarafından itiraz edilmezse on beş gün içerisinde kiralananı tahliye ve teslim etmelidir. Aksi halde on beş günlük süre sonundan itibaren kiracı kiralanandan icra yolu ile çıkarılabilecektir.
Kiracı tarafından tahliye emrine itiraz edildiğinde kiraya veren İcra Hukuk Mahkemesinden itirazın kaldırılmasını talep edilebileceği gibi genel mahkemelerde itirazın iptali davası da açabilir.
Noterce düzenlenmeyen veya tarih ve imzanın noterce tasdik edilmediği taahhütlerde, kiracı tahliye taahhüdündeki imzaya ya da tarihe itiraz ederse kiraya veren İcra Hukuk Mahkemesinden itirazın kaldırılmasını isteyemeyecektir. Tarih ve imzanın noterce tasdik edilmediği tahliye taahhütnamesine dayanarak başlatılan icra takibinde kiracının süresi içerisinde açık ve net olarak imzaya ya da tarihe itiraz etmesi durumunda kiraya veren sulh hukuk mahkemesinde dava açmalıdır.
Tahliye taahhütnamesi ile başlatılan tahliye talepli icra takibinde kiracı tarafından tarihe itiraz edilmemişse, imza itirazı da açık ve net değilse kiraya veren İcra Hukuk Mahkemesinden itirazın kaldırılmasını isteyebilecektir.
Tahliye Taahhüdü Yazılı Olmalıdır.
Tahliye Tarihi, Açık ve Net Bir Şekilde Anlaşılabilir Olmalıdır.
Tahliye Taahhütnamesi, İlk Kira Sözleşmesinden Önce ya da Kira Sözleşmesi İle Aynı Anda Düzenlenmemiş Olmalıdır.
Tahliye Taahhüdünden Sonra Yeni Bir Kira Sözleşmesi Yapılmamış Olmalıdır.
Tahliye Taahhüdü Kiracının Bizzat Kendisi ya da Vekili Tarafından İmzalanmış Olmalıdır.
Birden Fazla Kiracı Sıfatına Sahip Kiracı Varsa Bütün Kiracılar Tarafından Tahliye Taahhüdü İmzalanmış Olmalıdır.
Noterden yapılan tahliye taahhütlerinde imzayı inkar söz konusu olamaz.
Bu şartları taşıyan tahliye taahhüdü ile tahliye yapmak daha kolay olacaktır.